Podcasts

Het coronavirus heeft gezorgd voor een tijdelijke, maar nieuwe werkelijkheid. Er gaat een streep door fysieke ontmoetingen, dus ook door bewonersavonden, keukentafelgesprekken, dialoog met marktpartijen en werkateliers. De podcastreeks 'Dijkwerkers Werken Door' biedt hulp en inspiratie om dit anders te organiseren.

Podcast 10: Innovatie: in gesprek met experts Marjan Kreijns, Gijs Ploegmakers en Nino Lopulalan
Innovatie is de economie van morgen. Komt dat door het coronavirus helemaal stil te liggen? Niet als het aan Marjan Kreijns ligt. Marjan is directeur van Green Village van de TU Delft, een proeftuin voor klimaatadaptatie en energietransitie.

Ook Gijs Ploegmakers, algemeen directeur en mede-eigenaar van bouwbedrijf Ploegam, zet innovatie voorop. Zo werkt hij aan een volledig elektrische rupskraan en een emissieloze vloot. Maar dat gaat niet vanzelf: dat vraagt om een open bedrijfscultuur en duidelijke wensen van opdrachtgevers. Wat verwachten zij aan duurzame innovatie? Naast duidelijke wensen kunnen ook prestatieprikkels voor innovatie in contracten goed werken. Nino Lopulalan van inkoopadviesbureau Significant schreef er in opdracht van Pianoo een inspiratiebundel over.

 

Podcast 9: Gebiedsontwikkeling: in gesprek met experts Co Verdaas en Gerwin de Vries
Op 30 maart 2020 nodigde Co Verdaas, dijkgraaf van Waterschap Rivierenland en hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, vakgenoten uit tot een dialoog over gebiedsontwikkeling en corona. Een mooie aanleiding om hem te vragen naar zijn visie op de samenleving ná corona. Ook bellen we met Gerwin de Vries, eigenaar van Flux Landscape Architecture. Hij onderstreept dat mensen door corona de groene buitenomgeving meer gaan waarderen. Je hoort hem over de dijkversterking Grebbedijk: dit wordt een multifunctionele dijk met onder andere een wandel- en fietspad tussen twee stuwwallen. Gerwin is dan ook groot voorstander van een integrale aanpak van projecten, met specialisten en stakeholders uit verschillende windrichtingen.


Podcast 8: Markt & Aanbesteding: in gesprek met experts Gerrit Jan van de Pol en Andrea Vollebregt
Nederland zit al een aantal weken in een intelligente lockdown. Hoe gaat het nu met de waterbouwsector? In deze aflevering bellen we met Gerrit Jan van de Pol. Hij is algemeen directeur van bouwbedrijf GMB. Hij roept op om veel aandacht te blijven besteden aan vergunningsprocedures en de stikstofproblematiek niet uit het oog te verliezen. Ook spreken we Andrea Vollebregt. Sinds januari is zij directeur van de Vereniging van Waterbouwers. In haar kersverse positie krijgt ze meteen de coronacrisis voor haar kiezen. Ook zij vindt het belangrijk dat haar leden kunnen doorwerken. Verder is Andrea positief: ze is ontzettend trots op alle samenwerkingen die ze ziet ontstaan in de waterbouwsector.

 

Podcast 7: Digitale Participatie: in gesprek met experts Niels Götz en Anna Stutje
In de zevende aflevering van Dijkwerkers Werken Door hebben we het over neuropsychologie en online participatie. Om erachter te komen wat het coronavirus doet met ons brein, gaan we in gesprek met consumentenpsycholoog Niels Götz van bureau 5plus1. Hij leert ons dat visuele communicatie ons meer raakt dan tekst en audio in stressvolle periodes. We vragen Anna Stutje (coach en actief bij trainingsbureau 2KnowHow) het hemd van het lijf over de kenmerken van een goede (online) moderator en procesbegeleider. Zij benadrukt het belang van aandacht voor iedereen, zowel in on- als offline bijeenkomsten. En hoe efficiënt online bijeenkomsten ook zijn, vergeet niet de sociale verbinding op te zoeken en koffiepauzes in te lassen.

 

Podcast 6 - Markt & Aanbesteding: in gesprek met experts Arend Clahsen en Richard Hartmann
In deze aflevering bellen we met Arend Clahsen, journalist bij het Financieele Dagblad en gespecialiseerd in de Grond, Weg- en Waterbouwsector. Door rustigere verkeersstromen, legere gebouwen en minder hinder ziet hij juist nú kansen voor de sector. Ook hoor je Richard Hartmann. Hij werkt bij Rijkswaterstaat als contractmanager aan de verbreding van de A27 Houten – Hooipolder. Richard had een marktconsultatie gepland op 25 maart, met hulp van PWC werd dit online georganiseerd.

 

Podcast 5 - Digitale Participatie: in gesprek met experts Ferenc van Damme en Kirsten Wagenaar
De vijfde aflevering staat in het teken van (digitale) participatie en on- en offline community's. We vragen Ferenc van Damme van ‘Studio Vers Bestuur’ en Kirsten Wagenaar van BIND Community Building naar hun lessen en goede voorbeelden. Een tipje van de sluier? Leren is leuk en community's kunnen niet zonder kartrekker!


Podcast 4 - Markt & Aanbesteding: in gesprek met experts Martijn van den Broeke en Gerben de Jong

Luister in de vierde aflevering naar Martijn van den Broeke en Gerben de Jong. Martijn van den Broeke is contractmanager bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hij pleit er voor om juist in het coronatijdperk eens iets anders te proberen in aanbestedingstrajecten. Dat hoeft niet perfect, maak gebruik van de ruimte om te experimenteren! Gerben de Jong is werkzaam bij de Taskforce Deltatechnologie en bij Heijmans. Zijn tip? Maak de tenderfase zo kort en goedkoop mogelijk, én maak gebruik van de kennis van aannemers. Zij zijn immers een kei in optimalisatie.

 

Podcast 3 - Digitale Participatie: in gesprek met experts Carolien Sedee en Esther Thijssen
In de derde aflevering van 'Dijkwerkers Werken Door' hoor je Carolien Sedee en Esther Thijssen over Digitale Participatie. Carolien Sedee is omgevingsadviseur planproducten bij Witteveen+Bos. Ze werkt aan diverse dijkversterkings– en wegenprojecten. Esther Thijssen werkt als communicatieadviseur bij Waterschap Limburg. Communicatie is luisteren, juist nu. Hoe houd je contact met je achterban in tijden van een anderhalve-meter-economie?

 

Podcast 2 - Markt & Aanbesteding: in gesprek met experts Obbe Wassenaar en Waldo Molendijk
In de tweede aflevering van Dijkwerkers Werken Door gaan we in op het thema Markt & Aanbestedingen. Deze keer bellen we met Obbe Wassenaar. Hij adviseert overheden bij het doen van aanbestedingen en hoe ze samenwerken met de markt. Hoe gaat dat in tijden van social distancing? Ook hoor je Waldo Molendijk, contractmanager bij het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Waldo werkt nu aan de dijkversterking Sterke Lekdijk, een project dat momenteel wordt aanbesteed als een innovatie partnerschap. Welk effect heeft het coronavirus op de huidige aanbesteding?

 

Podcast 1 - Digitale Participatie: in gesprek met experts Rosa Goossens en Leo Berkers
In de eerste aflevering hoor je Rosa Goossens, adviseur bij Over Morgen. We hebben het over Digitale Participatie. Ook praten we met Leo Berkers, omgevingsmanager bij Waterschap Rivierenland. Hij werkt momenteel aan de dijkversterking tussen Wolveren en Sprok. Hoe onderhoudt hij online contact met provincies, gemeentes en bewoners?

Miranda Mens is communicatieadviseur bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma en de host van deze podcast. Voor de beste geluidskwaliteit raden we je aan om de podcast buiten de Citrix-omgeving te beluisteren. 

Cookie settings